Składniki:
5 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
25 dag. margaryny
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
zapach cytrynowy
otarta skórka w wyparzonej cytryny
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka kakao
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z margaryną na puszystą masę. Białka ubić z cukrem.Delikatnie połączyć z utartą margaryną. Stopniowo przesiewać mąki wymieszane z proszkiem i dodawać do masy jajecznej.Na koniec dodać otartą skórkę z cytryny, sok z cytryny oraz aromat. Rozlać do dwóch foremek keksówek. Zostawić 1/3 ciasta i dodać do niego kakao, wymieszać. Wyłożyć na górę ciasta jasnego. Wstawić do nagrzanego do 180C. piekarnika i piecz około 50-60 minut.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.