RYBA W ZALEWIE OCTOWEJ

Składniki:

1i 1/2 kg. ryb mintaja, morszczuka lub innej

sok z cytryny

sól

bułka tarta

3-4 jajka

Wykonanie:

Rybę podzielić na niewielkie porcje, obficie posypać solą i skropić sokiem z cytryny. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Panierować w jajku i bułce. Smażyć w głębokim oleju. Odstawić do ostygnięcia.

Zalewa:

6 szklanek wody

1i 1/4 szklanki octu 10%

1 płaska łyżka soli

10 czubatych łyżek cukru

2-3 listki laurowe

kilka ziaren ziela kilka ziaren

kilka ziaren pieprzu

2 średnie cebule

1 marchewka

2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Wszystkie podane składniki gotować około 5 minut. Odstawić do ostygnięcia. W dużym słoju układać smażoną rybę, przekładając plasterkami marchewki i cebuli. Zalać zimną zalewą. Odstawić na dwa dni aby ryba przeszła zalewą. 

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *