Składniki:
1i 1/2 kg. ryb mintaja, morszczuka lub innej
sok z cytryny
sól
bułka tarta
3-4 jajka
Wykonanie:
Rybę podzielić na niewielkie porcje, obficie posypać solą i skropić sokiem z cytryny. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Panierować w jajku i bułce. Smażyć w głębokim oleju. Odstawić do ostygnięcia.
Zalewa:
6 szklanek wody
1i 1/4 szklanki octu 10%
1 płaska łyżka soli
10 czubatych łyżek cukru
2-3 listki laurowe
kilka ziaren ziela kilka ziaren
kilka ziaren pieprzu
2 średnie cebule
1 marchewka
2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Wszystkie podane składniki gotować około 5 minut. Odstawić do ostygnięcia. W dużym słoju układać smażoną rybę, przekładając plasterkami marchewki i cebuli. Zalać zimną zalewą. Odstawić na dwa dni aby ryba przeszła zalewą.