Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
25 dag. miękkiego masła lub margaryny
5 żółtek
2i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1i 1/2łyżeczki cukru waniliowego
Beza:
5 białek
1/2 szklanki cukru
2 kisiele cytrynowe bez cukru po 38 gr.
Ponadto:
1i 1/2 kg. Jabłek
Wykonanie:
Z przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, tłuszczu, żółtek, cukru i cukru waniliowego zagniatamy szybko kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części ( 2/3 i 1/3). Obydwa ciasta zawijamy w folię aluminiową i wsadzamy do lodówki na około 30 minut. Na wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem, formę o wymiarach 26×38 cm .wykładamy większą część ciasta z lodówki rozprowadzamy po całej blaszce.Boki nie muszą być wylepione. Na ciasto wykładamy masę jabłkową .Na jabłka rozprowadzamy bezę wyrównujemy wierzch.Resztę ciasta trzemy na grubej tarce po całej bezie lub układamy łatki lub kupeczki na bezie.Pieczemy około 45 – 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C.Gorące ciasto możemy posypać cukrem pudrem po upieczeniu.
Masa jabłkowa:
Owoce obieramy, kroimy na ósemki, zasypujemy proszkiem kisielowym, mieszamy delikatnie by nie połamać jabłek.
Beza:
Z białek i cukru ubijamy bezę, wykładamy ją na jabłka i rozprowadzamy delikatnie, aby beza pokryła wszystkie kawałki jabłek.