Składniki:
60 dag. mąki
5 żółtek
3 łyżki cukru
25 dag. masła
3 łyżki smalcu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 łyżka spirytusu
7 białek
1 szklanka cukru
80 dag. agrestu
Wykonanie:
Z przesianej mąki z proszkiem, tłuszczu, żółtek i 3 łyżek cukru posiekać kruszonkę. Podzielić na 3 części. Jedną część wysypać na dno dużej, natłuszczonej tortownicy i posypanej bułką tartą. Do drugiej dodać kakao i spirytus, wymieszać na kruszonkę i wysypać na jasną kruszonkę. Wyłożyć obrany i umyty odsączony agrest. Białka ubić na pianę i pod koniec dosypać cukier. Ubijać do rozpuszczenia cukru. Pianą przykryć owoce . Pianę posypać resztą kruszonki. Piecz w temperaturze.180 C.około 45 minut. Pozostawić jeszcze na 20 minut w wyłączonym piekarniku.