STRUCLA ZAWIJANA Z JABŁKAMI ANI

Składniki:

1/2 kg. mąki pszennej
2 jajka
120 ml. mleka
5 dag. drożdży
5 dag .masła
10 dag. cukru
Dodatkowo:

 


40 dag. jabłek po obraniu
3 łyżki kaszy manny
4-5 łyżek cukru
1/2 łyżki cynamonu

 

Wykonanie:
Mleko podgrzewamy i wkruszamy do niego drożdże, następnie dodajemy po 1 łyżce cukru i mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pozostały cukier ucieramy z żółtkami, mąkę przesiewamy do utartych żółtek, dodajemy wyrośnięte drożdże oraz rozpuszczony i przestudzony tłuszcz, wyrabiamy gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Jabłka kroimy w mniejsze kawałki dolewamy 1/4 szklanki wody i rozgotowujemy jabłka na mus w razie potrzeby miksujemy i studzimy. Zimne jabłka mieszamy z cukrem, kaszą manną i cynamonem jak ktoś lubi cynamon.  Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na placki około 1 cm. grubości, następnie smarujemy musem jabłkowym i zwijamy jak roladę.  Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i układamy zwinięte rolady .wierzch rolad smarujemy białkiem i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.  Piekarnik rozgrzewamy do 180C.i pieczemy około 35- 40 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *