Składniki:
1,8 kg. rabarbaru
1,2 kg. jabłek
2 i 2/3 szklanki maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 kostki masła śmietankowego po 25 dkg.
2 szklanki mleka
1 budyń waniliowy 40 g.
2 i 1/4 szklanki cukru
1 jajko
1/2 szklanki soku pomarańczowego
1/2 łyżeczki cynamonu
2 galaretki truskawkowe lub malinowe
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na stolnicę. Dodać kostkę masła i 1/2 szklanki cukru. Wbić 1 jajko. Zagnieść ciasto, uformować kulę i schłodzić w lodówce 30 minut. Budyń wymieszać ze 100 ml. mleka. Resztę mleka zagotować z 1/4 szklanki cukru. Wlać rozrobiony budyń i gotować do zgęstnienia. Rabarbar umyć pociąć na kawałki. Jabłka obrać, oczyścić, pokroić na cząstki. Rabarbar i jabłka zalać sokiem. Dodać cynamon i resztę cukru. Gotować 5 minut. Zdjąć z ognia. galaretki rozpuść w 2 szklankach wrzątku, wlać do rabarbaru z jabłkami,odstawić. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować wylepić nim blachę wyłożoną pergaminem. Piecz około 15 minut w 225C. Wystudzić galaretkę z owocami wylać na placek, wstawić do lodówki by stężała. Zimny budyń utrzeć z resztą masła. Gdy galaretka zastygnie, na wierzchu ciasta zrobić ozdobną kratkę z kremu.