Składniki :

35 dag. mąki pszennej

1 mały proszek do pieczenia

15 dag. masło miękkie

20 dag. cukru

sól szczypta

3 jajka

skórka z 1 cytryny

25 dag.jogurt śmietankowy

10 dag.siekane migdały

1 łyżka kakao

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać . Masło utrzeć z cukrem, solą i skórką z cytryny na puszystą masę. Nie przerywając ucierania wbijać po jednym jajku, następnie wymieszać ciasto z mąką, jogurtem i migdałami. Podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i wymieszać. Wlać do formy ciasto białe, potem ciemne i piecz w nagrzanym piekarniku do 180C.przez 45-55 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewa czekoladową lub kakaową.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *