PULPECIKI RYBNE W ZALEWIE

Składniki:

1  kg filetu z mintaja lub dorsza

3 cebule

3 jajka

8łyżek bułki tartej

pieprz i sól do smaku

2 bułki czerstwe

Wykonanie:

Rybę odfiletować  obrać z ości odcisnąć z nadmiaru wody zmielić w maszynce. Bułki namoczyć odcisnąć i mielić w maszynce. Dodać posiekaną cebulkę, jajka  wsypać bułkę tartą, przyprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać i odstawić na 15 minut, aby bułka tarta napęczniała. Małą łyżeczką nabierać masę rybną, formować kuleczki ,panierować w bułce tartej i piec na gorącym oleju  najlepiej w frytkownicy. Upieczone kuleczki ułożyć w słoiku lub jak jest więcej to w większym naczyniu.

Zalewa:

2  litry wody

1 szklanka octu

6 łyżek cukru

2 łyżki soli

4liście laurowe

15 kulek angielskich

4 duże cebule

Wykonanie:

Cebule pokroić w pół plasterki. Do gotującej zalewy wrzucić cebulę pokrojoną. Zalać zalewą, słoiki, odstawić na12 godzin. Dobra jest  również mielona ryba wymieszana z 1 częścią mielonego mięsa.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *