Składniki:
1 kg filetu z mintaja lub dorsza
3 cebule
3 jajka
8łyżek bułki tartej
pieprz i sól do smaku
2 bułki czerstwe
Wykonanie:
Rybę odfiletować obrać z ości odcisnąć z nadmiaru wody zmielić w maszynce. Bułki namoczyć odcisnąć i mielić w maszynce. Dodać posiekaną cebulkę, jajka wsypać bułkę tartą, przyprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać i odstawić na 15 minut, aby bułka tarta napęczniała. Małą łyżeczką nabierać masę rybną, formować kuleczki ,panierować w bułce tartej i piec na gorącym oleju najlepiej w frytkownicy. Upieczone kuleczki ułożyć w słoiku lub jak jest więcej to w większym naczyniu.
Zalewa:
2 litry wody
1 szklanka octu
6 łyżek cukru
2 łyżki soli
4liście laurowe
15 kulek angielskich
4 duże cebule
Wykonanie:
Cebule pokroić w pół plasterki. Do gotującej zalewy wrzucić cebulę pokrojoną. Zalać zalewą, słoiki, odstawić na12 godzin. Dobra jest również mielona ryba wymieszana z 1 częścią mielonego mięsa.