Składniki:
50 dag. gęstego jogurtu greckiego
1/2 kg.mąki tortowej
25 dag. masła
3 jajka
1 szklanka cukru
kilka kropel aromatu śmietankowego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina soli
Kruszonka:
mąka
cukier
masło
wiórki kokosowe
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, cukier , sól, proszek i sodę. Wymieszać. Masło roztopić i lekko przestudzić. Dodać do masła jogurt, jajka i aromat. Składniki płynne połączyć ze stałymi i krótko wymieszać. Przełożyć na dużą blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tarta lub mąka.Na wierzch ciasta poukładać dowolne sezonowe owoce. Mogą być pokrojone pokrojone brzoskwinie z puszki.
Kruszonka:
Wszystkie składniki zmiksować na żwirek czyli na rozsypujące się w palcach ciasto. Posypać owoce ułożone na cieście kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 C. piekarnika i piec około 45-55minut lub do suchego patyczka .Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.