CUKINIE FASZEROWANE MIĘSEM

Składniki:

 

3 całe cukinie

1 kg. mięsa mielonego

sól

pieprz

czosnek granulowany

2 jajkami

3 łyżki bułki tartej

cebula

1 długi śmietankowy serek topiony

jogurt

śmietana

2 pomidory

15 -20 ser żółty gouda lub inny

Wykonanie:

Cukinie ,umyć , wytrzeć , przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miąższ , jak są młode bez pestek , miąższ pokroić w drobne kawałki i dodać do mięsa mielonego doprawić solą , pieprzem , czosnkiem . Dodać jajka i około 3 łyżki bułki tartej. Cebulkę pokroić i zeszklić na tłuszczu , dodać zimną do mięsa i razem wyrobić . Łódeczki z cukinii posolić , popieprzyć , wypełnić środki farszem mięsnym. W garnuszku przygotować 1 długi śmietankowy serek topiony , dodać trochę jogurtu i śmietany, widelcem rozrobić , aby nie było grudek. Polać tym mięso w łódeczkach. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180C. na około 30 minut. Po tym czasie spróbować czy mięso jest już prawie dobre. Położyć plastry pomidorów i starty żółty ser. Zapiekać jeszcze 15-20 minut , aż cukinia będzie miękka i ser rozlany. Razem pieczenie około 50-60 minut.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *