ŻEBERKA MARYNOWANE

Składniki:

1 kg. żeberek wieprzowych

100 ml. Oleju

3 łyżki miodu

2srednie cebule

1 łyżka przyprawy maggi w płynie

1/2 łyżeczki ostrej musztardy

2 łyżeczki octu balsamicznego

1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki

1 łyżeczka przyprawy curry

sól

Wykonanie:

Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na porcje i lekko posolić. Ułożyć w naczyniu. Olej, miód, maggi, ocet, musztardę i sproszkowane przyprawy połączyć i dobrze wymieszać. Marynatą polać żeberka. Wstawić na 12 godzin do lodówki.Co jakiś czas żeberka przewracać w marynacie. Po tym czasie mięso wyjąć lekko osączyć, ułożyć na rozgrzanym grillu i grillować z obu stron około 30 minut. Tak zamarynowane żeberka można również włożyć do nagrzanego do 190 C. piekarnika i piecz około 50 minut do chwili gdy mięso będzie miękkie. Przy pieczeniu w piekarniku żeberka należy podlewać co jakiś czas marynatą na przemian z niewielką ilością wody.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *