KARKÓWKA W SOSIE WŁASNYM

Składniki:

3 plastry karkówki

1/3 kostki smalcu

1 marchewka

1 cebula

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

2 liście laurowe

6 ziaren ziela angielskiego

1 łyżka mąki pszennej

pieprz

sól

 

Wykonanie:

Umyte i osuszone mięso posolić i popieprzyć  z obu stron. W brytfannie lub innym naczyniu z pokrywką rozpuścić smalec i smażyć karkówkę na mocno brązowy kolor, nawet lekko ją przypalając. W ten sposób nasz sos będzie naturalnie ciemny. W momencie obsmażania drugiej strony mięsa dodać pociętą w pióra cebulę. Kiedy karkówka jest już w całości podsmażona, zalać ją wodą. Dodać marchewkę i czosnek w całości oraz przyprawy. Dusić do miękkości mięsa co jakiś czas sprawdzając, czy mięso w całości jest pokryte wodą. Na sam koniec wyjąc karkówkę i sos zagęścić mąką, doprowadzając go do wrzenia.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *