Składniki:
3 plastry karkówki
1/3 kostki smalcu
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
2 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka mąki pszennej
pieprz
sól
Wykonanie:
Umyte i osuszone mięso posolić i popieprzyć z obu stron. W brytfannie lub innym naczyniu z pokrywką rozpuścić smalec i smażyć karkówkę na mocno brązowy kolor, nawet lekko ją przypalając. W ten sposób nasz sos będzie naturalnie ciemny. W momencie obsmażania drugiej strony mięsa dodać pociętą w pióra cebulę. Kiedy karkówka jest już w całości podsmażona, zalać ją wodą. Dodać marchewkę i czosnek w całości oraz przyprawy. Dusić do miękkości mięsa co jakiś czas sprawdzając, czy mięso w całości jest pokryte wodą. Na sam koniec wyjąc karkówkę i sos zagęścić mąką, doprowadzając go do wrzenia.