Składniki:

1,5 szklanki ryżu lub 4 woreczek

80 dag pieczarek

1 duża cebula

1 łyżka posiekanego koperku lub szczypiorku

1 jajko

pieprz

sól

Wykonanie:

Ryż ugotować na miękko w kostkach bulionowych, odsączyć na cedzaku z nadmiaru wody. Pieczarki pokroić na drobno i podsmażyć dodając pod koniec pokrojoną w kostkę cebulkę. Odsączony ryż wymieszać z pieczarkami i cebulką, dodać koperek, bułkę tartą i jajko. Doprawić pieprzem i odrobiną soli, wymieszać i odstawić na 15 minut. Zwilżonymi dłońmi formować kotleciki, smażyć na gorącym tłuszczu bez panierki. Podawać z sosem grzybowym lub koperkowym.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *