Składniki:
Farsz:
1 kg mielonego mięsa najlepiej mieszanego
1 kg kapusty kiszonej
2 cebule pokrojone w kosteczkę sól
pieprz
maggi w płynie
wegeta
Wykonanie:
Kapustę ugotować do miękkości, odcedzić na cedzaku, po czym na drobno posiekać. Cebulkę poddusić na małej ilości tłuszczu. Wszystko wymieszać z mięsem ,dodając sól, trochę maggi i sporo pieprzu. Farsz ma być pikantny.
Naleśniki:
1 kg mąki
4-5 jajek
6 łyżek oleju
2 szklanki mleka
3 do 4 szklanek wody.
2-3 jajka do panierowania
Wykonanie:
Gdyby ciasto było za gęste, to dolać jeszcze trochę wody lub mleka. Odstawić ciasto na 0,5 godziny. Patelnię przed pieczeniem pierwszego naleśnika wysmarować lekko olejem ,potem już wcale jej nie smarować. Na każdy upieczony naleśnik kłaść około 2 łyżki farszu zawinąć. Jajka roztrzepać trzepaczką lub widelcem doprawić solą i pieprzem maczać najpierw w jajku a potem w bułce tartej. Smażyć na tłuszczu i układać na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Piec w nagrzanym piekarniku 190-200 stopni około 25 minut. Można także smażyć krokiety na patelni na oleju na rumiano na złoty kolor.