PIKLE Z DOJRZAŁYCH OGÓRKÓW

Składniki:

2 kg ogórków najlepiej duże

koper

chrzan

gorczyca

ziele angielskie

liść laurowy

czosnek

pieprz ziarnisty

Zalewa:

1 szklanka octu 10%

5 szklanek wody

6 kopiastych łyżek cukru

1 płaska łyżka soli

Wykonanie:

Ogórki umyć ,osuszyć obrać, przekroić na cztery  części, wyciąć gniazda nasienne. Do każdego słoika wsypać po1 łyżeczce gorczycy,1 ząbek czosnku, kawałek chrzanu, po 3 ziarnka ziela angielskiego i pieprzu, koperek oraz listek laurowy. Zalewę zagotować, zalać nią słoiki zakręcić. Włożyć do  garnka wyłożonego ściereczką   zalać słoiki  wodą i pasteryzować je od zagotowania 5 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *