Składniki:

1 kg. kapusty

1kg.cebul

1 kg. papryki czerwonej

1 kg.  pomidorów

1 kg. ogórków lub  cukinii

Zalewa:

1 szklanka cukru

1 szklanka octu

1/2 szklanki oleju

2 łyżki soli

1 łyżka pieprzu

Wykonanie:

Do większego garnka wlać olej, startą na grubej tarce marchewkę i dusić 5 minut, dodać pokrojoną w grubsze pół talarki cebulę i dalej dusić z 3 minuty,dodać pokrojoną w paski paprykę a po 3 minutach, pokrojone w kawałki pomidory zamieszać i wyłączyć palnik. W osobnym garnku podgotować poszatkowaną kapustę i odcedzić. Do poszatkowanych ogórków dać uduszone gorące warzywa, kapustę oraz wszystkie przyprawy,wymieszać i zostawić na 30 minut aż  to wszystko przejdzie smakami.. Nakładać do wypasteryzowanych  słoików i gotować 15 minut od chwili zagotowania się wody w garnku.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *