Składniki:
10 dag. ryżu
30 dag. wędzonego łososia
kilka kropli soku z cytryny
3 jajka
40 dag. ogórków kiszonych
10 da.g czerwonej cebul
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
majeranek
ostra papryka w proszku
só
pieprz cytrynowy
Wykonanie:
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Wędzonego łososia pokroić, skroić sokiem z cytryny i wymieszać. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone pokroić w kostkę i osączyć z soku. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w kostkę. Do miski przełożyć ryż, wędzonego łososia, jajka, ogórki kiszone i czerwoną cebulę. Dodać majonez, musztardę i szczyptę majeranku. Przyprawić do smaku ostrą papryką w proszku, solą i pieprzem cytrynowym. Wszystko razem dokładnie wymieszać i włożyć sałatkę do lodówki na około 1godzinę.Udekorować według własnego uznania.