Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 budyń śmietankowy w proszku
3 łyżeczki proszku dopieczenia
1/2 szklanki cukru
25 dag. margaryny
6 żółtek
3 łyżki śmietany
Wykonanie:
Obydwie mąki i budyń przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z cukrem. Dodać pokrojoną margarynę , wymieszane żółtka ze śmietaną i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie nierówne części na 3/4 i 1/4 , mniejszą część włożyć na 30 minut do zamrażarki, drugą rozwałkować na blachę 25×35 cm. wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec 15 minut.
Owoce:
1/2 kg. śliwek lub słoik śliwek z kompotu
płatki migdałowe
Pianka:
6 białek
1 kisiel cytrynowy
2 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodając proszek kisielowy i sok z cytryny i ubijać do wymieszania się składników.Wcześniej śliwki odsączyć z kompotu lub świeże wypestkować przekroić na pół i wyłożyć otworami do góry na podpieczonym cieście.Wyłożyć pianę na śliwki.Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto i posypać migdałami.Piecz jeszcze około 45 minut w 180 C.Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.