KRUCHE ZE ŚLIWKAMI I PIANKĄ NELI

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

1 budyń śmietankowy w proszku

3 łyżeczki proszku dopieczenia

1/2 szklanki cukru

25 dag. margaryny

6 żółtek

3 łyżki śmietany

Wykonanie:

Obydwie mąki i budyń przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z cukrem. Dodać pokrojoną margarynę , wymieszane żółtka ze śmietaną i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie nierówne części na 3/4 i 1/4 , mniejszą część włożyć na 30 minut do zamrażarki, drugą rozwałkować na blachę 25×35 cm. wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec 15 minut.

Owoce:

1/2 kg. śliwek lub słoik śliwek z kompotu

płatki migdałowe

Pianka:

6 białek

1 kisiel cytrynowy

2 łyżki soku z cytryny

1/2 szklanki cukru

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodając proszek kisielowy i sok z cytryny i ubijać do wymieszania się składników.Wcześniej śliwki odsączyć z kompotu lub świeże wypestkować przekroić na pół i wyłożyć otworami do góry na podpieczonym cieście.Wyłożyć pianę na śliwki.Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto i posypać migdałami.Piecz jeszcze około 45 minut w 180 C.Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *