Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
8 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 kostki margaryny (37i 1/2 dag.)
Dodatkowo:
1/2 kg.różnych owoców: malin,jagód, mogą być mrożone nie odmrażać
Pianka budyniowa:
8 białek
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (po 40 g.)
3/4 szklanki oleju
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części: większą i mniejszą, owinąć w folię i zamrozić.Na tarce ścieramy większą część zmrożonego ciasta na blaszkę wysmarowaną i posypaną bułką tartą i lekko wyrównujemy wierzch.Pieczemy 20 minut w 170 C. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
Pianka:
Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy, budynie w proszku wlewamy olej i delikatnie mieszamy. Piankę wykładamy na podpieczonym ciescie i układamy gęsto owoce, lekko wpychając w pianę. Na wierzch zcieramy na grubej tarce drugą część zmrożonego ciasta.Pieczemy jeszcze około 40 minut w 170 C.Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.