CIASTO Z PIANKĄ NELI

Składniki:

Ciasto:

4 szklanki mąki pszennej

8 żółtek

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

3/4 szklanki cukru

1 i 1/2 kostki margaryny (37i 1/2 dag.)

Dodatkowo:

1/2 kg.różnych owoców: malin,jagód, mogą być mrożone nie odmrażać

Pianka budyniowa:

8 białek

1 szklanka cukru

2 cukry waniliowe

3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (po 40 g.)

3/4 szklanki oleju

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części: większą i mniejszą, owinąć w folię i zamrozić.Na tarce ścieramy większą część zmrożonego ciasta na blaszkę wysmarowaną i posypaną bułką tartą i lekko wyrównujemy wierzch.Pieczemy 20 minut w 170 C. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.

Pianka:

Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy, budynie w proszku wlewamy olej i delikatnie mieszamy. Piankę wykładamy na podpieczonym ciescie i układamy gęsto owoce, lekko wpychając w pianę. Na wierzch zcieramy na grubej tarce drugą część zmrożonego ciasta.Pieczemy jeszcze około 40 minut w 170 C.Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *