Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
1i 1/2 szklanki cukru
4 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
7 łodyg rabarbaru, mogą być też śliwki, truskawki czarne jagody
5 łyżek cukru
Kruszonka:
1/2 kostki masła
1 szklanka mąki pszennej
3/4szklanki cukru
Wszystkie składniki wyrobić razem i pokruszyć na owoce .
Wykonanie:
Jajka , cukier, mleko i olej zmiksować.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wylać na blaszkę o wym 25 x 35 cm. Rabarbar wcześniej obrać ze skórki zasypać cukrem żeby puściły sok . Odsączony rabarbar wyłożyć na cieście i posypać kruszonką. Piecz 45-50 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.