Składniki:
4 gruszki lub słodkie jabłka
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajk
2 łyżki zmielonych wiórków kokosowych
1 i 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2 szklanki oleju
plasterki gruszek gotowane w winie oraz dżem porzeczkowy
Wykonanie:
Gruszki lub jabłka obierz, przekrój, usuń środki z pestkami. Miąższ pokrój w grubsze półplasterki,szybko skrop je sokiem z cytryny, by nie zmieniły koloru. Wymieszaj mąkę z jajkami, wiórkami kokosowymi oraz wodą mineralną. Ciasto powinno być jednolite i mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. W garnku o grubym dnie lub frytkownicy rozgrzać olej. Plasterki owoców zanurzać w cieście. Od razu wkładać do gorącego tłuszczu i smażyć na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Gotowy deser udekorować plasterkami gruszek i dżemem.