Składniki:

5 szklanek mąki

25 dag.masła

15 łyżek cukru

8 żółtek

2 szklanki mleka

1 cukier waniliowy

10 dag. drożdży

40 dag. twardej marmolady

 

Wykonanie:

 

Z drożdży, 2 łyżek cukru,1  łyżki  mąki, odrobiny letniego mleka przygotuj rozczyn, rozcierając składniki. Zostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym . Przesiej mąkę, dodaj rozczyn, utarte jajka i mleko. Wyrób ciasto, pod koniec dodaj rozpuszczone masło, odstaw na godzinę.. Ciasto wałkuj partiami na grubość około 1 cm. na kształt koła . Pokrój na równe trójkąty. Na każdy trójkąt z szerszej strony wyłóż marmoladę. Zwinąć w rogaliki. Zostawić żeby podrosły. Piecz w 180C. na złoty kolor.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *