Składniki:

 

5 jajek

1 szklanka cukru pudru

2 szklanki mąki pszennej

1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

25 dag.margaryny

25 ml. rumu

35 dag. dowolnych bakali

1 łyżka mąki- do bakalii

sok z 1 cytryny

 

Wykonanie:

 

Bakalie drobno pokroić,wsypać łyżkę mąki i wymieszać.

Ciasto:

Do margaryny dodać cukier i dodawać kolejno po jednym jajku,cały czas ucierając. Ne przejmować się że masa się zwarzy. Do utartej margaryny dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,sok cytrynowy i rum. Wszystko dokładnie zmiksować, wsypać bakalie i wymieszać. Masę nałożyć do keksówki o wymiarach 35 x12 cm. wyłożoną papierem pergaminowym. Piecz w temperaturze180 C. około 55-60 minut lub do suchego patyczka.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *