Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru pudru
2 szklanki mąki pszennej
1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag.margaryny
25 ml. rumu
35 dag. dowolnych bakali
1 łyżka mąki- do bakalii
sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Bakalie drobno pokroić,wsypać łyżkę mąki i wymieszać.
Ciasto:
Do margaryny dodać cukier i dodawać kolejno po jednym jajku,cały czas ucierając. Ne przejmować się że masa się zwarzy. Do utartej margaryny dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,sok cytrynowy i rum. Wszystko dokładnie zmiksować, wsypać bakalie i wymieszać. Masę nałożyć do keksówki o wymiarach 35 x12 cm. wyłożoną papierem pergaminowym. Piecz w temperaturze180 C. około 55-60 minut lub do suchego patyczka.