Składniki:

Ciasto:

25 dag. masła

25 dag. cukru

6 jajek

40 dag. mąki  pszennej

1 torebka proszku do pieczenia (15 g)

2 łyżki kakao

40 dag. wiśni

Masa:

2 szklanki mleka

1 torebka budyniu waniliowego

2 łyżki cukru

25 dag. masła

2 łyżki wódki owocowej

2 łyżki kakao lub gotowa polewa czekoladowa

Wykonanie:

Ciasto:

wiśnie umyj i wydryluj. Miękkie masło utrzyj z cukrem. Nie przerywając ucierania, kolejno wbijaj po jednym jajku. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Ciasto podziel na dwie równe części, do jednej wsyp kakao, wymieszaj jeszcze raz. Natłuść głęboką blachę, wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozsmaruj na blasze najpierw jasne ciasto, a na nim ciemne. Równomiernie posyp wiśniami, piecz około 30 minut w temperaturze 180C.

Masa:

Ugotuj budyń (wg. przepisu na torebce) z mleka, cukru i proszku budyniowego. Odstaw go, aby ostygł. Utrzyj masło na puszystą masę. Powoli, ciągle ucierając, dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu i po kilka kropli wódki. Przestań ucierać, gdy masa będzie gładka i jednolita. Z upieczonego ciasta zdejmij pergamin, wierzch równomiernie posmaruj kremem budyniowym. Gotowe ciasto możesz posypać kakao lub pokryć polewą czekoladową.  można dodać do ciasta wiśnie z kompotu lub z konfitury odsączone.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *