Składniki:
Ciasto:
25 dag. masła
25 dag. cukru
6 jajek
40 dag. mąki pszennej
1 torebka proszku do pieczenia (15 g)
2 łyżki kakao
40 dag. wiśni
Masa:
2 szklanki mleka
1 torebka budyniu waniliowego
2 łyżki cukru
25 dag. masła
2 łyżki wódki owocowej
2 łyżki kakao lub gotowa polewa czekoladowa
Wykonanie:
Ciasto:
wiśnie umyj i wydryluj. Miękkie masło utrzyj z cukrem. Nie przerywając ucierania, kolejno wbijaj po jednym jajku. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Ciasto podziel na dwie równe części, do jednej wsyp kakao, wymieszaj jeszcze raz. Natłuść głęboką blachę, wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozsmaruj na blasze najpierw jasne ciasto, a na nim ciemne. Równomiernie posyp wiśniami, piecz około 30 minut w temperaturze 180C.
Masa:
Ugotuj budyń (wg. przepisu na torebce) z mleka, cukru i proszku budyniowego. Odstaw go, aby ostygł. Utrzyj masło na puszystą masę. Powoli, ciągle ucierając, dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu i po kilka kropli wódki. Przestań ucierać, gdy masa będzie gładka i jednolita. Z upieczonego ciasta zdejmij pergamin, wierzch równomiernie posmaruj kremem budyniowym. Gotowe ciasto możesz posypać kakao lub pokryć polewą czekoladową. można dodać do ciasta wiśnie z kompotu lub z konfitury odsączone.