Składniki:

Biszkopt:

8 jajek

8 łyżek cukru

8 łyżek mąki pszenne

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

1i 1/2  szklanki maku

3 jajka

1 olejek migdałowy

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

25 dag. margaryny lub masła

Polewa:

12 i 1/2 dag. margaryny

1/2 szklanki cukru

1i 1/2  łyżki kakao

1 i 1/2  łyżki wody

 

Wykonanie:

Biszkopt:

Jajka ubić z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać na blachę o wymiarach 25 x 35 cm.wyłożoną papierem do pieczenia .Piecz około 30 minut w temperaturze180C. Po wystudzeniu przekroić na  2 placki.

Masa:

Mak zmielić w maszynce i połączyć z jajkami, mąką ziemniaczaną oraz olejkiem migdałowym. Zagotować margarynę z cukrem i nie zdejmując z ognia, stopniowo dodawać mak. Gęstniejącą, gorącą masą przełożyć przekrojony biszkopt.

Polewa:

Margarynę roztopić, dodać cukier, kakao i wodę. Mieszając zagotować, a następnie lekko wystudzić. Polać makowiec.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *