Składniki:
Biszkopt:
8 jajek
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszenne
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
1i 1/2 szklanki maku
3 jajka
1 olejek migdałowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
25 dag. margaryny lub masła
Polewa:
12 i 1/2 dag. margaryny
1/2 szklanki cukru
1i 1/2 łyżki kakao
1 i 1/2 łyżki wody
Wykonanie:
Biszkopt:
Jajka ubić z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać na blachę o wymiarach 25 x 35 cm.wyłożoną papierem do pieczenia .Piecz około 30 minut w temperaturze180C. Po wystudzeniu przekroić na 2 placki.
Masa:
Mak zmielić w maszynce i połączyć z jajkami, mąką ziemniaczaną oraz olejkiem migdałowym. Zagotować margarynę z cukrem i nie zdejmując z ognia, stopniowo dodawać mak. Gęstniejącą, gorącą masą przełożyć przekrojony biszkopt.
Polewa:
Margarynę roztopić, dodać cukier, kakao i wodę. Mieszając zagotować, a następnie lekko wystudzić. Polać makowiec.