ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ

Składniki:

1 średnia cukinia

1 cebula

2 ząbki czosnku

1/2 szklanki mleka

2 łyżki śmietany

2 łyżeczki musztardy

ziemniaki

sól

pieprz

ser żółty

Wykonanie:

Warzywa pokroić w cienkie plasterki ,czosnek drobno posiekać. Jeśli ziemniaki są młode i mają ładną skórkę, można ich nie obierać tylko dokładnie umyć. Warzywa układać na przemian w naczyniu żaroodpornym  do zapiekania. Każdą warstwę doprawić solą, pieprzem i czosnkiem, układać aż skończą się składniki. Górną warstwę mają stanowić ziemniaki. Wymieszać mleko ze śmietaną, musztardą i solą, zalać warzywa. Na wierzch zetrzeć na tarce grubej żółty ser. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 C.Piecz około 50 minut. Na ostatnie 15-20 minut zdjąć folię, żeby ser się przyrumienił.Zapiekanka świetnie nadaje się jako  dodatek do obiadu albo jako posiłek sam w sobie.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *