CIASTO KAWOWO JOGURTOWE EWY

Składniki:

Biszkopt:

4 jajka

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki oleju

Masa jogurtowa:

2 duże jogurty bananowe

2-3 łyżeczki żelatyny

Bita śmietana:

500 ml. śmietany 36%

2 opakowania śmietan fixsu

1  cukier waniliowy

1  galaretka o dowolnym smaku

Dodatkowo:

2 banany

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier i żółtka, wymieszać. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Ponownie wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą blaszki. Piecz 30 minut w temperaturze 18C. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż, nasączyć kawą rozpuszczoną w1/2 szklanki wody. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach ciepłej wody, zmiksować z jogurtami. Tężejącą masę wyłożyć na ciasto, posypać kawałkami bananów, przykryć drugą połową ciasta. Śmietanę ubić ze śmietan-fixami i galaretką, wyłożyć na ciasto. Posypać startą czekoladą. Chłodzić  w lodówce najlepiej na noc.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *