Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
Masa jogurtowa:
2 duże jogurty bananowe
2-3 łyżeczki żelatyny
Bita śmietana:
500 ml. śmietany 36%
2 opakowania śmietan fixsu
1 cukier waniliowy
1 galaretka o dowolnym smaku
Dodatkowo:
2 banany
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier i żółtka, wymieszać. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Ponownie wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą blaszki. Piecz 30 minut w temperaturze 18C. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż, nasączyć kawą rozpuszczoną w1/2 szklanki wody. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach ciepłej wody, zmiksować z jogurtami. Tężejącą masę wyłożyć na ciasto, posypać kawałkami bananów, przykryć drugą połową ciasta. Śmietanę ubić ze śmietan-fixami i galaretką, wyłożyć na ciasto. Posypać startą czekoladą. Chłodzić w lodówce najlepiej na noc.