Składniki:
4 pojedyncze piersi
30 dag.pieczarek
1 cebula
1 średnia papryka
2 łyżki masła
sól
pieprz
3 jajka
mąka do obtaczania
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Wykonanie:
Piersi kurczaka umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa. Każdy z nich posolić i popieprzyć. Oczyszczone pieczarki, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pieczarki i chwilę smażyć. Następnie dodać cebulę i paprykę, chwilę smażyć i doprawić do smaku solą, pieprzem . Gotowy farsz przestudzić. Na każdy rozbity kotlet rozłożyć po porcji farszu, zwinąć w roladki i dodatkowo zawinąć w folię spożywczą. Tak zwinięte roladki wstawić do lodówki na około30 minut. Jajka rozbełtać, posolić i popieprzyć. Na jeden talerz nasypać mąkę, na drugi bułkę tartą. Na patelni rozgrzać dość sporą ilość oleju ( po włożeniu do oleju roladki powinny być zanurzone do połowy ). Wyjąć z lodówki schłodzone roladki, każdą obtoczyć w mące następniew jajku. Na sam koniec panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.