Składniki:

40 dag. mąki pszennej

25 dag. masła lub margaryny

½ szklanki cukru pudru

3 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

1 kg. jabłek

30 dag. cukru

2-3 łyżki soku cytrynowego

1 galaretka cytrynowa

Masa orzechowa:

25 dag. orzechów włoskich

1 szklanka mleka

25 dag. masła

20 dag. cukru pudru

Dodatkowo:

5 kostek czekolady

 

Wykonanie:

 

Do przesianej mąki dodajemy tłuszcz, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia. Wszystko siekamy i zagniatamy  ciasto. Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część ciasta pieczemy osobno w  wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą w blaszce. 25 x 36 cm. 20 minut w temperaturze 170C. Ciasto wyjmujemy z formy gdy jest jeszcze ciepłe.

Masa jabłkowa:

Jabłka obieramy trzemy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do garnka i dusimy na małym ogniu. Pod koniec dodajemy cukier,sok cytrynowy i galaretkę. Dusimy na małym ogniu jeszcze chwileczkę. Ciepłe jabłka rozsmarowujemy na jednym placku kruchego ciasta i przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskając.

Masa orzechowa:

Orzechy mielimy i zalewamy gorącym mlekiem. Gotujemy aż zgęstnieją i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy, dodajemy stopniowo cukier puder i orzechy. Masę orzechową wykładamy na drugi placek. Ozdabiamy czekoladą startą na małych oczkach.Ciasto schładzamy najlepiej na całą noc w lodówce.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *