Składniki:
Ciasto na biszkopt:
5 jajek
6 łyżek mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1cukier waniliowy.
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, dodać kolejno po jednym żółtku, lekko wymieszać i powoli dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do prostokątnej formy gdzie dno wyłożone jest papierem pergaminowym. Piec w temp.200 stopni przez 10-15 minut..
Masa cytrynowa:
2 szklanki wody
sok z 3 cytryn, razem ze startą skórką
3/4 szklanki cukru
2 duże jaja
1budyń+1/2 łyżki
Wykonanie:
1i1/2 szklanki wody zagotowujemy z cukrem, sokiem z 2 cytryn i startą skórką cytrynową. 1/2 szklanki wody miksujemy z 2 jajami i budyniem. Jak woda tylko się zagotuje wlewamy zmiksowane jaja z budyniem i doprowadzamy do wrzenia. Gorącą masę cytrynową wylewamy na biszkopt, dajemy do wychłodzenia.
Masa śmietankowa:
800ml.śmietany kremówki
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżeczki cukru waniliowego
Wykonanie:
Namoczyć żelatynę w 1/3 szklance wody, a gdy napęcznieje rozpuścić na malutkim płomieniu, nie doprowadzając do zagotowania. Ubić śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego, po czym wlać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Kremówkę kładziemy na zimną masę budyniową. Przygotować około 20 sztuk szkolnych herbatników, oraz trochę wody z sokiem z cytryny. W wodzie z dodatkiem cytryny leciutko moczyć herbatniki i układać na masie z bitej śmietany. Herbatniki polać lukrem.
Lukier:
5 łyżek cukru pudru, który trzeba utrzeć z jedną łyżką soku z cytryny oraz jedną łyżką gorącej wody.