OGÓRKI W SOSIE WINEGRET

 

Składniki:

 

2 ogórki zielone

1 zielona sałata

1 łyżka posiekanego koperku

1 łyżka posiekanej pietruszki

kilka listków świeżej mięty.

 

 

Sos winegret z cebulą:

 

 

6 łyżek oliwy

2 łyżki octu winnego

1 cebulka dymka

sól

pieprz

cukier.

 

Wykonanie:

 

Ogórki umyć, obrać, pokroić na plasterki, następnie plasterki przeciąć na połowę. Koperek, zieloną pietruszkę i dymkę  umyć i drobno posiekać.

 

Przygotować sos.

 

Rozetrzeć sól, pieprz i cukier z octem. Dodać oliwę i drobno posiekana cebule. Wymieszać. Do miski włożyć ogórki, zalać połową sosu i wstawić na 2 godz. do lodówki.

Przed podaniem ułożyć na talerzu liście zielonej sałaty, na nich ogórki, posiekana pietruszkę z koperkiem, polać resztą sosu i przybrać listkami mięty.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *