Składniki:
2 ogórki zielone
1 zielona sałata
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej pietruszki
kilka listków świeżej mięty.
Sos winegret z cebulą:
6 łyżek oliwy
2 łyżki octu winnego
1 cebulka dymka
sól
pieprz
cukier.
Wykonanie:
Ogórki umyć, obrać, pokroić na plasterki, następnie plasterki przeciąć na połowę. Koperek, zieloną pietruszkę i dymkę umyć i drobno posiekać.
Przygotować sos.
Rozetrzeć sól, pieprz i cukier z octem. Dodać oliwę i drobno posiekana cebule. Wymieszać. Do miski włożyć ogórki, zalać połową sosu i wstawić na 2 godz. do lodówki.
Przed podaniem ułożyć na talerzu liście zielonej sałaty, na nich ogórki, posiekana pietruszkę z koperkiem, polać resztą sosu i przybrać listkami mięty.