Składniki:

 

400  g kartofli młodych lub wyciętych łyżeczka

100  g karczochów z puszki

20 małych cebulek marynowanych

15 korniszonów

10 rzodkiewek

10 ziaren zielonego pieprzu,

4 zielone oliwki

kilka gałązek zielonej pietruszki.

 

Sos majonezowo-czosnkowy:

 

80  g majonezu

2 łyżki soku cytrynowego

3 ząbki czosnku

sól, pieprz, cukier.

 

Wykonanie:

 

Małe, młode kartofle jednakowej wielkości dobrze wyszorować szczoteczka pod bieżąca woda. Zalać zimna, osolona woda, gotować tak, by się nie rozsypały. Odcedzić, ostudzić. Można również zrobić sałatkę ze starych kartofli. Z surowych kartofli – umytych i obranych – wyciąć kulki, ugotować, ostudzić. Korniszony, karczochy i marynowane cebulki osączyć na sicie, rzodkiewki umyć. Korniszony pokroić na kawałki długości 1  cm. Duże rzodkiewki przeciąć na pół, a małe zostawić całe. Karczochy przeciąć na połówki lub na ćwiartki, oliwki posiekać.

 

Przygotować sos.

 

Majonez wymieszać z sokiem cytrynowym, dodać sól, cukier, pieprz i roztarty czosnek. Wymieszać. Do dużej miski włożyć kartofle, cebulki, rzodkiewki, korniszony i karczochy. Zalać sosem i wymieszać. Przed podaniem przełożyć do miski, posypać posiekanymi oliwkami, przybrać zielonym pieprzem i zielona pietruszka.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *