Składniki:
400 g kartofli młodych lub wyciętych łyżeczka
100 g karczochów z puszki
20 małych cebulek marynowanych
15 korniszonów
10 rzodkiewek
10 ziaren zielonego pieprzu,
4 zielone oliwki
kilka gałązek zielonej pietruszki.
Sos majonezowo-czosnkowy:
80 g majonezu
2 łyżki soku cytrynowego
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, cukier.
Wykonanie:
Małe, młode kartofle jednakowej wielkości dobrze wyszorować szczoteczka pod bieżąca woda. Zalać zimna, osolona woda, gotować tak, by się nie rozsypały. Odcedzić, ostudzić. Można również zrobić sałatkę ze starych kartofli. Z surowych kartofli – umytych i obranych – wyciąć kulki, ugotować, ostudzić. Korniszony, karczochy i marynowane cebulki osączyć na sicie, rzodkiewki umyć. Korniszony pokroić na kawałki długości 1 cm. Duże rzodkiewki przeciąć na pół, a małe zostawić całe. Karczochy przeciąć na połówki lub na ćwiartki, oliwki posiekać.
Przygotować sos.
Majonez wymieszać z sokiem cytrynowym, dodać sól, cukier, pieprz i roztarty czosnek. Wymieszać. Do dużej miski włożyć kartofle, cebulki, rzodkiewki, korniszony i karczochy. Zalać sosem i wymieszać. Przed podaniem przełożyć do miski, posypać posiekanymi oliwkami, przybrać zielonym pieprzem i zielona pietruszka.