Składniki:

 

 

250 g selera

250 g winnych jabłek

1 banan

100 g łuskanych orzechów

2 łyżki soku cytrynowego.

 

 

Sos:

 

80 g majonezu

1 łyżka soku cytrynowego

4 łyżki  słodkiej śmietany

 

sposób wykonania:

.

Seler obrać, pokroić na plastry, następnie na kwadraty wielkości 1,5 cm. Zalać małą ilością wrzącej wody, dodać 1 łyżkęsoku cytrynowego i gotować 5 min. Powinien być lekko twardy i jędrny. Odcedzić, wystudzić. Jabłka myc, obrać, pokroi wkostkę. Orzechy posiekać. Banana obrać, pokroić na plasterki, skropić 1 łyżka soku cytrynowego, aby nie ściemniał.

 

Przygotować sos:

 

Majonez wymieszać z sokiem cytrynowym i 4 łyżkami słodkiej śmietany. Owoce przełożyć do salaterki, dodać połowę orzechów, zalać przygotowanym sosem, wymieszać, mocno oziębić. Posypać pozostałymi orzechami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *