Składniki:
Ciasto:
1/2 kg. mąki pszennej
25 dag. margaryny
8 łyżek cukru
8 łyżek wody
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, włożyć do lodówki na godzinę..
Masa makowa:
1/2 kg. maku
10 łyżek cukru
2 budynie śmietankowe
3 szklanki mleka
1 szklanka śmietany
2 szklanki wody
3 jajka
2 pomarańcze
Wykonanie:
Mak zmielić w młynku. Zagotować 2 szklanki wody ,wrzącą wlać do maku i odstawić. Budyń wymieszać z cukrem ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować i mieszając, wlewać rozrobiony budyń, ugotować. Ugotowany budyń dokładnie wymieszać z makiem, jajkami i śmietaną. Na blaszce rozwałkować 2/3 ciasta, wylać na nie makowy budyń. Pomarańcze obrać i pokroić w kawałki, poukładać na budyniu. Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć z nich kratę na wierzchu masy. Piecz 50minut w temperaturze 180C. Ciasto również przepyszne jest z drylowanymi wiśniami.