Składniki:
1 główka sałaty
2 dymki
2 jajka ugotowane na twardo
2 pomidory
20 czarnych oliwek
zielona papryka
100 g. chudej szynki lub piersi z kurczaka
150 g. sera camembert lub rokpol.
Sos:
2 łyżki oleju
sól
sok z 1/2 cytryny
ząbek czosnku
Wykonanie:
Liście sałaty rozdzielić, umyć, osączyć. Dymkę obrać, pokroić w cienkie krążki. Pomidory umyć, razem z jajkami pokroić na ćwiartki. Paprykę umyć, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w krążki, oliwki osączyć. Ser pokroić w drobną kostkę. Szynkę pokroić w cienkie słupki. Sałatę rozłożyć na salaterce. Dodać warzywa, ser, wędlinę i jajka. Wierzch posypać oliwkami. Z oleju i soku z cytryny ukręcić sos. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, posolić do smaku. Sałatkę polać sosem.