MIÓD Z MNISZKA MARYSI

Składniki:

250 kwiatków mniszka (popularny mlecz)

1/2 litra wody

1/2 cytryny

75 dag. cukru

 

Wykonanie:

 

Kwiaty najlepiej zbierać na początku maja z dala od miejsc gdzie chodzą psy i od ulicy . Po zebraniu kwiaty tylko te otwarte rozłożyć na papierze na słońcu z powodu różnych żyjątek,które są w kwiatkach . Kwiaty włożyć do garnka , dodać pokrojoną w plastry cytrynę ze skórką i gotować zagotowania się 45 minut . Odstawić na 24 godziny . Po tym czasie przecedzić przez gęste sitko lub przez gazę , dodać cukier i gotować około 2 ,5 godziny na małym ogniu , od czasu do czasu mieszając cukrzy się na brzegach .Gdy  będzie lejący , wtedy wyłączyć . Mieszać do zaniku piany , rozlać do słoiczków  zakręcić i odwrócić do góry dnem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *