Składniki:
1/2 kg. ziemniaków
4 jajka
6-8 ogórków kiszonych
1/2płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 pęczka pietruszki zielonej
1 łyżeczka pieprzu
sól
Sos czosnkowy:
1mały majonez
1 mały jogurt naturalny
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz
Wykonanie:
Majonez, jogurt i przeciśnięty czosnek przez praskę , wymieszać doprawić do smaku.
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, a po ugotowaniu obrać skórkę i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić. Ogórki kiszone pokroić w grubą kostkę odsączyć na sitku z soku. Ziemniaki połączyć z ogórkiem, dodać gałki muszkatołowej, pieprzu i wymieszać, polać sosem czosnkowym i posypać pietruszką, wymieszać, na końcu dodać jajka, by nie zrobiła się z nich miazga, jeszcze raz wymieszać delikatnie.