Składniki:
25 dag. margaryny
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
4 jajka
1i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki soku z cytryny
Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny i otarta skórka z cytryny
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać do niej startą skórkę z cytryny i wbijać kolejno jajka, za każdym razem wszystko ubijając. W osobnym naczyniu połączyć mąkę, sól oraz proszek do pieczenia i przesiać tą mieszankę do masy. Na zakończenie dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać wszystko łyżką. Gotową masę przełożyć do nasmarowanej i wysypanej bułką tartą keksówki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180C.około 45 minut.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Przygotować lukier: do cukru pudru dodawać stopniowo sok z cytryny. Ilość soku musi być taka, aby cukier puder dobrze się w nim rozpuścił oraz aby lukier nie był zbyt rzadki. Gotowym lukrem polać ciasto. Ja posypałam je dodatkowo po wierzchu odrobiną startej skórki cytrynowejzwiń