RACUSZKI Z RABARBAREM

Składniki:

2 jajka

2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 szklanki kefiru

2 łodygi rabarbaru

tłuszcz do smażenia

cukier puder do dekoracji

sól

kefir

Wykonanie:

 

Żółtka oddzielić od białek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wbić żółtka, wlać kefir. Wymieszać. Wstawić do lodówki.  Rabarbar obrać, poszatkować. Dodać do ciasta. Białka ubić ze szczyptą soli. Pianę połączyć z ciastem.  Na patelni rozgrzać tłuszcz. Łyżką kłaść na nim ciasto, formując średniej wielkości placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Ciepłe placki posypać cukrem pudrem lub zwykłym cukrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *