Składniki:
1 porcja rosołowa z kurczaka
4 liście laurowe
8 ziarenek ziela angielskiego
1 kg buraków
3 łyżki octu
3 marchewki
1 pietruszka korzeń
1/2 małego selera
1 kg. ziemniaków
2 puszki białej fasoli konserwowej
330 g. śmietany kremówki 30 %
2 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
czosnek granulowany
maggi w płynie
Wykonanie:
Porcję rosołową u myć,włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać liście laurowe,ziele angielskie,sól i zagotować. Marchewki,pietruszkę i seler obrać,umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Ziemniaki obrać,umyć i pokroić w kostkę. Buraki obrać,umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Przełożyć buraki do innego garnka i wlać wodę,tak żeby przykryła buraki. Do buraków dodać ocet,sól i ugotować do miękkości. Do wywaru z kurczaka dodać jarzyny,ziemniaki i gotować do miękkości. Wyjąć porcję rosołową,obrać mięso,pokroić i dodać do zupy. Fasolę wylać na durszlak,odcedzić,przepłukać zimną wodą i odsączyć. Mąkę wymieszać ze śmietaną,wlać do zupy i zagotować. Do zupy dodać ugotowane buraki z wywarem i fasolę. Barszcz doprawić do smaku solą,pieprzem,czosnkiem granulowanym i maggi. Ewentualnie dodać jeszcze octu według uznania.