Składniki:

1 porcja rosołowa z kurczaka

4 liście laurowe

8 ziarenek ziela angielskiego

1 kg buraków

3 łyżki octu

3 marchewki

1 pietruszka korzeń

1/2 małego selera

1 kg. ziemniaków

2 puszki białej fasoli konserwowej

330 g. śmietany kremówki 30 %

2 łyżki mąki pszennej

sól

pieprz

czosnek granulowany

maggi w płynie

 

Wykonanie:

 

Porcję rosołową u myć,włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać liście laurowe,ziele angielskie,sól i zagotować. Marchewki,pietruszkę i seler obrać,umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Ziemniaki obrać,umyć i pokroić w kostkę. Buraki obrać,umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Przełożyć buraki do innego garnka i wlać wodę,tak żeby przykryła buraki. Do buraków dodać ocet,sól i ugotować do miękkości. Do wywaru z kurczaka dodać jarzyny,ziemniaki i gotować do miękkości. Wyjąć porcję rosołową,obrać mięso,pokroić i dodać do zupy. Fasolę wylać na durszlak,odcedzić,przepłukać zimną wodą i odsączyć. Mąkę wymieszać ze śmietaną,wlać do zupy i zagotować. Do zupy dodać ugotowane buraki z wywarem i fasolę. Barszcz doprawić do smaku solą,pieprzem,czosnkiem granulowanym i maggi. Ewentualnie dodać jeszcze octu według uznania.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *