Składniki:
1/4 młodej kapusty
1 i1/2 kg. młodych ziemniaków
2 cebule
1/2 łyżki czosnku granulowanego
4 łyżki mąki pszennej
3 jajka
sól
pieprz
olej do smażenia
Kapustę poszatkować,posypać łyżeczką soli,wymieszać i odstawić żeby zmiękła. Cebule obrać i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Ziemniaki oskrobać,umyć i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Do ziemniaków dodać poszatkowaną kapustę,cebulę,czosnek granulowany,jajka,mąkę,sól i pieprz do smaku. Masę ziemniaczaną dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej,nakładać łyżką ciasto ziemniaczane,formując cienkie placki. Smażyć placki z obu stron na rumiano. Zdejmować placki na talerz wyłożony kilkoma warstwami papierowego ręcznika,żeby odsączyć nadmiar oleju.