Składniki:
1,5kostki masła
40 dag. cukru
1 cukier waniliowy
9 jajek
20 dag mielonych orzechów laskowych
45 dag. mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml. mocnej kawy
7 łyżek likieru kawowego
2 budynie karmelowe
1 litr mleka
25 dag. śmietanki kremówki
1-2 łyżki kakao
1 puszka moreli
czekoladowe ziarenka kawy do dekoracji
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym .Ucierając dodawaj po jednym żółtku. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia , kawą i likierem kawowym Połącz wszystko razem i dodaj pianę z białek .Ciasto rozsmaruj na natłuszczonej, wysypanej bułką tartą blasze. piecz 30 min. w 175 .C. Ostudź. Proszek budyniowy rozmieszaj z niewielką ilością mleka. Resztę mleka zagotuj z pozostałym cukrem, ugotuj budyń. przykryj folią (aby nie powstał kożuch), ostudź. Ubij 10 dag. śmietanki wymieszaj z budyniem . Rozsmaruj na cieście, schładzaj 30 min. Grubo posyp kakao ,podziel na porcje.Każdą udekoruj morelą i kleksem z reszty ubitej śmietany, oraz czekoladowymi ziarenkami kawy.