Składniki:
Ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
1 puszka ananasa
1 budyń śmietankowy bez cukru
3/4 miękkiej margaryny
1i 1/2 łyżki cukru pudru
1 mały cukier waniliowy
Warstwa kokosowa:
4 białka
1 szklanka cukru
20 dag. kokosu
Wykonanie:
Biszkopt:
Piekarnik nagrzać do 160 C. Do wysokiej miski wbijamy jajka i miksujemy około 5 minut tak aby wtłoczyć do masy jajecznej jak najwięcej powietrza. Następnie dodajemy cukier, a na końcu przesianą mąkę z proszkiem. Wymieszaną masę wylewamy na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 30-40 minut.Po upieczeniu biszkopt musi przestygnąć na tyle by można go było wyjąć z formy. Po wyjęciu biszkopta z formy ustawiamy piekarnik na 190 C.
Krem:
Z puszki z ananasem odlewamy sok do miarki, dolewamy do niego wody tak aby w sumie było 400 ml. Na tym gotujemy budyń wg. przepisu na opakowaniu, ale bez cukru.Budyń przykrywamy, żeby się nie zrobił kożuch i odstawiamy do ostygnięcia. Margarynę miksujemy z cukrem dodając po łyżce budyniu. Ananasa kroimy w drobną kostkę.
Warstwa kokosu:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia się cukru, na koniec dodajemy kokos i mieszamy wszystko delikatnie drewnianą łyżką. Wylewamy na tą samą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut, góra kokosu ma się lekko przyrumienić. Ostudzić.
Biszkopt wykładamy z powrotem na blaszkę wyłożoną papierem wykładamy połowę kremu na krem dajemy pokrojone cząstki ananasa,a na to wykładamy resztę kremu. Na krem ostrożnie kładziemy warstwę kokosu i lekko dociskamy ciasto. Najlepiej smakuje na następny dzień. Górę można polać polewą czekoladową zrobić esy floresy.