Składniki:

7 białek

3 żółtka

1i 1/2 szklanka cukru

1 łyżka kakao

1 kisiel truskawkowy

1 łyżka proszku do pieczenia

1/2 szklanki maku

1i 1/2szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki oleju

Dodatkowo:

czekolada na polewę

wiórki kokosowe do posypania

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno w trakcie ubijania dodawać powoli cukier.Połączyć proszek do pieczenia z mąką i stopniowo przesiewamy do białek i mieszamy.

Wlewamy powoli olej i mieszamy.Ciasto dzielimy na 4 części.

Do 1 ciasta dodać żółtka,wymieszać.

Do 2 ciasta dodać kakao wymieszać.

Do 3 ciasta dodać kisiel wymieszać

Do 4 ciasta dodać mak wymieszać.

Nalewamy ciasto do wąskiej keksówki wysmarowanej i posypanej bułką tartą, w kolejności :

żółte

brązowe

czerwone

z makiem

Pieczemy około50 minut lub do suchego patyczka.Po upieczeniu polewamy ciasto rozpuszczoną czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *