Składniki:
Biszkopt jasny:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia w przypadku biszkoptu ciemnego mąkę wymieszać z kakao.Upiec biszkopt jasny i ciemny.Piecz w temperaturze 180C. około 30 minut. W upieczonym i przestudzonym kakaowym biszkopcie wyciąć kółka od większego kieliszka.
Składniki:
Masa budyniowa:
1 litr mleka
4 budynie waniliowe lub śmietankowe
1 łyżka kakao
25 dag. masła
25 dag. margaryny
1/2 szklanki cukru
Dodatkowo:
Polewa czekoladowa
Wykonanie:
Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń i odstawić do przestudzenia.Przykryć aby na budyniu nie powstała skorupka. Masło i margarynę utrzeć, dodawać po jednej łyżce przestudzonego budyniu. Masę podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao.
Składniki:
Masa serowa:
1/2 kg. serków homogenizowanych naturalnych
2 galaretki czerwone może być wiśniowa
1 puszka brzoskwiń
Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie tężeć połączyć z serkami.
Przekładanie ciasta:
biszkopt jasny
masa ciemna
biszkopt ciemny z wyciętymi kółkami – do otworów powkładać pokrojone brzoskwinie
masa serowa
wykrojone kółka
masa jasna
polewa czekoladowa udekorować wierzch ciasta.Ciasto schłodzić .