Składniki:

Biszkopt jasny:

5 jajek

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki pszennej

1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny:

4 jajka

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

 

Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia w przypadku biszkoptu ciemnego mąkę wymieszać  z kakao.Upiec biszkopt jasny i ciemny.Piecz w temperaturze 180C. około 30 minut. W upieczonym i przestudzonym kakaowym biszkopcie wyciąć kółka od większego kieliszka.

Składniki:

Masa budyniowa:

1 litr mleka

4 budynie waniliowe lub śmietankowe

1 łyżka kakao

25 dag. masła

25 dag. margaryny

1/2 szklanki cukru

Dodatkowo:

Polewa czekoladowa

 

Wykonanie:

 

Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń i odstawić do przestudzenia.Przykryć aby na budyniu nie powstała skorupka. Masło i margarynę utrzeć, dodawać po jednej łyżce przestudzonego budyniu. Masę podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao.

Składniki:

Masa serowa:

1/2 kg. serków homogenizowanych naturalnych

2 galaretki czerwone może być wiśniowa

1 puszka brzoskwiń

Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie tężeć połączyć z serkami.

Przekładanie  ciasta:

biszkopt jasny

masa ciemna

biszkopt ciemny z wyciętymi kółkami – do otworów powkładać pokrojone brzoskwinie

masa serowa

wykrojone kółka

masa jasna

polewa czekoladowa udekorować wierzch ciasta.Ciasto schłodzić .

 

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *