Składniki:

 

1 główka zielonej sałaty

25 dag. cykorii

10 dag .sałaty roszponki

18 cieniutkich kromeczek bagietki

20 dag .wędzonego bekonu lub boczku w 1 kawałku

3 jajka

3 łyżki oliwy

2 łyżeczki musztardy

3 łyżki octu winnego

1 ząbek czosnku

sok z 1/2 cytryny

sól

pieprz.

 

Wykonanie:

 

Liście cykorii i sałaty umyć, osuszyć i pokroić. Bekon, po usunięciu skórki, pokroić w plastry grubości około 4 mm, a następnie w słupki. Zalać niewielką ilością wody, zagotować i gotować 2 minuty. W salaterce połączyć ze sobą musztardę, sok  z cytryny, 2 łyżki octu winnego i sól. Wymieszać, dodać oliwę, doprawić pieprzem i wymieszać ponownie. Plastry bagietki  zapiec w piekarniku na złoto brązowo. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Nacierać nim zezłocone grzanki. Do salaterki z sosem  dodać pokrojoną zieleninę i wymieszać. Na patelni, na silnym ogniu, podsmażyć na złoto obgotowany bekon i dodać go, wraz  z tłuszczem ze smażenia, do salaterki z sałatą. Patelnię zalać resztą octu winnego, po czym wstawić na 1 minutę na silny  ogień. Powstały sos dodać do sałatki i szybko wymieszać. Sałatkę podawać przybraną grzankami i posypaną ugotowanymi jajkami, ostudzonymi i obranymi drobno posiekanymi jajkami na twardo.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *