Składniki:

1 kg niedojrzałych małych arbuzów

1 korzeń chrzanu (10 dag)

3 łodygi kopru z kwiatem

1 łyżeczka ziaren pieprzu

1 łyżka cukru

2 łyżki soli na 1 litr wody

Wykonanie:

Arbuzy umyć, pokroić wzdłuż na cząstki. Chrzan obrać, opłukać, pokroić w paski. Koper opukać i osączyć. Cząstki arbuza obgotować w wodzie (5 minut), wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć w wyparzonych słoikach. Do wywaru wsypać sól, cukier oraz ziarenka pieprzu i gotować 2 – 3 minuty. Wywar ostudzić. Do arbuza dołożyć kopru i chrzanu, zalać wywarem i zamknąć słoiki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *