Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki miodu prawdziwego
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 dag. przyprawy do piernika
1 łyżka masła
1 jajko do ciasta
5 łyżek mleka
Dodatkowo:
1 jajko do smarowania
Wykonanie:
Miód rozpuścić na małym ogniu. Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać, dodać cukier, sodę, przyprawę do piernika i wymieszać. Dodać masło i posiekać nożem, aż będą małe kawałki masła, dodać jedno jajko znów wymieszać,mleko podgrzać. Do masy dodawać po jednej łyżce ciepłego mleko i zagniatać ciasto, aż będzie gęste i nie za twarde. Ciasto wyrabiać ręka przez kilka minut aż będzie gładkie. Stolnicę oprószyć lekko mąką nie za dużo bo ciastka będą za twarde, rozwałkować na placek o grubości 1/2 cm. Foremkami wycinać pierniki, poukładać na blaszce w odstępach 2-3 cm. pierniki posmarować jajkiem i włożyć do piekarnika na 15 minut. Po upieczeniu można je polać lukrem lub białą czekoladą.