SZYNKA W SOSIE PAPRYKOWO-WARZYWNYM


Składniki:


1/2 kg szynka mięso
papryka słodka mielona
papryka ostra
1 łyżka masła
1 łyżeczka oleju
1/2 szklanki bulionu
1/2 szklanki śmietana 30 %
pieprz biały
włoszczyzna mrożona

Wykonanie:

Mięso szynkę myjemy i osuszamy. Kroimy na plastry , lekko rozbijamy. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą . Mięso podsmażamy z 2 stron. Dodajemy około 2 szklanek mrożonej włoszczyzny, chwilę smażymy. Podlewamy bulionem. Dodajemy paprykę słodką i ostra , solimy do smaku doprawiamy pieprzem i dusimy. Jeżeli trzeba jeszcze podlewamy bulionem. Kiedy mięso jest miękkie zaciągamy sos śmietana 30 procent. Danie jest gotowe. Podać z ryżem lub ziemniakami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *