Składniki:
Ciasto :
1 kg.mąki tortowej
1/2 kg.margaryny
6 żółtek
2 cukry waniliowe
1/2 szklanki.cukru pudru
1/2 szklanki śmietany gęstej 18%
olejek rumowy według uznania
4 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo :
1/2 kg. twarogu
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18 %
2 cukry waniliowe
3 łyżki cukru
Wykonanie:
Ciasto:
Make posiekać z margaryną następnie dodać wszystkie składniki i dodać proszek do pieczenia .Wszystko wyrobić.Jeżeli mamy ciasto za twarde dodać śmietany ,jeśli się lepi dodać maki . Wyrobić dobrze .Gęstość ciasta pierogowego.Ciasto wałkujemy cieniutko tak jak na pierogi.Wykrawamy trójkąty i kładziemy farsz serowy lub marmoladę na szerszą stronę i zwijamy do wąskiej formując rogalik końcówki i zlepiamy żeby nie było widać farszu. Po ułożeniu na blaszce posmarować rozkłóconym całym jajkiem ,pędzelkiem .Piecz w 190 C.około 35 minut. Piecz na papierze do pieczenia bez natłuszczania go.Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem .